СЬОГОДНІ ХЕЛОВІН – ДЕНЬ ВСІХ СВЯТИХ!

Posted: 31.10.2013 by kamenjari-info in Каменярі-інфо

kaGBVq8tgg8
Хелловін (Геловін; англ. Halloween, Hallowe’en: IPA: /ˌhæləˈwin/) або Відьо́мська ніч (словен. Noč čarovnic, сербохорв. Ноћ вештица / Noć vještica) — сучасне свято, яке походить від старовинного кельтського. Святкується в ніч з 31 жовтня на 1 листопада. Після прийняття християнства його святкували як «надвечір’я Дня всіх святих».

1BR-J2ALd-4
Найгучніше проходить у Сполучених Штатах, Канаді, Ірландії та Великій Британії. Не будучи там державним святом, за популярністю Хелловін поступається лише Різдву.

В Україні набуває поширення після здобуття незалежності, разом із пожвавленням процесів глобалізації наприкінці XX ст. у світі. На думку багатьох дослідників, Хелловін є християнізованим святом, що походить від кельтських святкувань жнив та днів мертвих(англ.) тобто має поганські корені, зокрема від шотландського Савину (англ.). Також, існують припущення, що Хелловін розвинувася незалежно від Савину та має християнське підґрунтя.

uZ_Ou0CUyj0
Під час святкування Хелловіну відбувається традиційне випрошування цукерок дітьми(англ.), відвідування тематичних костюмованих вечірок(англ.), прикрашання оселі та будівель, вирізання ліхтаря з гарбуза, цукрування яблук(англ.), розведення вогнищ, ловіння яблук з відра(англ.), розігрування, розповідання моторишних оповідок, перегляд фільмів жахів тощо.
J0yC4fnn1zA

Уперше назва Хелловіну (Halloween) згадується у 1745 році. Слово походить від англійського Hallowe’en — скорочення виразу All Hallow’s Eve — надвечірня (переддень) Дня всіх святих, яке в свою чергу розшифровується як All Hallowed Souls Eve — дослівно: Надвечірня Всіх Святих Душ. У рівнинній шотландській, надвечірня — це even, що видозмінилося до e’en або een. Хоча раніше, у давньоанглійській трапляється вислів All Hallows’ (ealra hālgena mæssedæg, день повернення усіх святих), власне «переддень» All Hallows’ Eve згадується лиш у 1556.
vedma_hellouin
Символом свята є світильник у вигляді голови з гарбуза (Ліхтар Джека), якими, одягнені в біле, діти лякають дорослих, а ті відкуповуються від маленьких примар подарунками (звичайно солодощами).

1256388718_helloween_00002

Наша редакція вітає всіх, хто святкує це веселе і страшне свято! ) І бажаємо страшної і несумної ночі!!!

Залишити коментар